Dejvid Grejser (47) iz Providensa, u Americi, hrani se isključivo insektima od 2001. godine i pokušava da ubedi druge da je to održiv način ishrane.
Zamrzivač u njegovom podrumu je uvek napunjen sa više od 12.000 buba iz 20 različitih vrsta, a on tvrdi da je probao više od 5.000 različitih vrsta u poslednjih 11 godina. Jede ih kuvane, pržene, dinstane i pečene i kaže da stalno radi na receptima koji insekte čine ukusnijim.
Grejser hvata bube pomoću mreže, a ubija ih smrzavanjem i onda ih pakuje u plastične kese i čuva ih u zamrzivaču.
Sve je počelo pre 11 godina kada mu je jedan prijatelj za rođendan poklonio kutiju grickalica napravljenih od crva. Nije mu se dopao ukus, ali ga je to nateralo da razmišlja o razlozima zbog kojih ljudi širom sveta jedu insekte i zaključio je da verovatno nemaju drugi izvor hrane.
Počeo je da istražuje o ishrani insektima i isprobava različite nove vrste i ubrzo je postaojedan od najvećih poznavalaca ovakve ishrane na svetu. On tvrdi da su insekti hranjljivi skoro kao govedina, a da imaju mnogo manje masti i manji uticaj na prirodnu sredinu.
- Ljudi imaju dvostruke standarde. Bube, ako su u moru – rakovi, krabe, škampi i jastozi – onda su u redu i ljudi su voljni da potroše dosta novca da bi ih jeli, ali ako su kopnene, onda su odvratne – kaže Grejseri, koji misli da su kopneni i morski insekti potpuno isti.
0 komentari:
Objavi komentar